APOLLO - A NEW DAY

olieverf op linnen - 80x140 cm

werk is beschikbaar voor verkoop

 

Dit schilderij is een ontdekkingsreis, een proeverij op verschillende vlakken; een verdieping in Versailles, de Goden, verdieping in de mens en de betekenis die zij geven aan hun leven. Maar ook die van compositie maken, kleuren verkennen, het tot één werk maken. Door het opzetten van figuren en kleuren, wegschilderen en weer beelden toevoegen is het doek misschien meer van betekenis voor mezelf dan ik dacht. Maar ieder mag zijn eigen betekenis er aan geven. Dat is het mooie van kijken naar dit doek. Dat is het mooie van proeven. Ik neem jullie graag mee in de ontwikkeling en betekenis van dit doek.

Ik heb een voorliefde om paarden op het doek te zetten. De kracht van de uitstraling van de paarden en de ingetogenheid van de bestuurder van de zogeheten 'Apollovijver' fascineert mij. Wat maakt dat dit zo wordt uitgebeeld?! Wie is die mooie verschijning?!

Koning Lodewijk XIV (1643-1715) benoemt zichzelf tot Zonnekoning. Hij propageert en profileert zich via de mythen als Zonnekoning. In de tuinen van Versailles doet hij dit door een steeds terugkerend figuur uit de mythologie: Apollo. Apollo is de God van het licht, god van de voorspelling, reddende god in nood bij ziekte of bij inval van vijanden, god van de muziek en levensvreugde, zoon van Zeus en ook wel boogschutter god genoemd.

Vandaar de titel van het schilderij tussen aanhalingstekens. De God van de zon is Helios. Het is Helios in de zonnewagen, voortgetrokken door zijn vier vlammen snuivende paarden. Helios is de enige die op de brandende wagen kan blijven staan en de vurige hengsten in bedwang kan houden.

Helios is de God van de zon. Helios, een machtig wagenmenner die zijn vlammende wagen en vier vurige paarden iedere dag van oost naar west langs de hemel rijdt. Helios werd meestal afgebeeld als een zeer knappe man in een paars gewaad, bekroond met een gouden aureool die zijn rol als de zonnegod accentueerden.

Het zijn de dichters die de gelijkenissen tussen de stralen van de zon en de pijlen van Apollo zagen en zo begon het proces van identificatie van Helios en Apollo.

De twee waren oorspronkelijk verschillende goden, de fusie leidde tot de Olympische Apollo vaak nemen op de functie van de zonnegod zelf. Veel mensen beschouwen nu Apollo als de god van de zon.

Wat zegt voorafgaand over dit schilderij? In bovenstaande versie van het schilderij wist ik niet dat het Helios was die op die wagen staat. Ik noemde hem mijn mooie man in zijn paarse gewaad met zijn vlammende paarden. En inderdaad, het doek stond in vuur en vlam! Apollo in borstbeeld formaat, er groot naast staande, kon het doek niet blussen!

Wie is nu wie? Iedere dag weer herrijst Apollo/Helios uit de golven om het licht te brengen en dus ‘leven’. De Triton blaast op de hoorn om de nieuwe dag aan te kondigen.

En als half man / half vis heeft de Triton (zoon Poseidon) het doek wat afgeblust, meer evenwicht gegeven om de dag in te luiden. Met nog steeds Apollo naast hem; slim, reddend, helend en god van de muziek en levensvreugde.

Maar doen we hiermee Helios niet tekort?  Apollo die Helios plek inneemt maar niet de vurige paarden kan bedwingen! De goden van de zee willen zich meerdere malen zich uit de zee verheffen, maar het vuur van Helios met zijn wagen en paarden dwingt ze terug!

De dag kondigt zich aan, daar zorgt de Triton wel voor. Maar wie geeft de dag de invulling?!

Weet dat Helios zich iedere dag weer laat zien met het vuur en passie. Hij is eigenlijk nooit weg geweest!  Dus ik zou zeggen….ga er voor, maak er een mooie dag van!!