APOLLO - A NEW DAY

Dit schilderij is een ontdekkingsreis, een proeverij op verschillende vlakken; een verdieping in Versailles, de Goden, verdieping in de mens en de betekenis die zij geven aan hun leven. Maar ook die van compositie maken, kleuren verkennen, het tot één werk maken. Door het opzetten van figuren en kleuren, wegschilderen en weer beelden toevoegen is het doek misschien meer van betekenis voor mezelf dan ik dacht. Maar ieder mag zijn eigen betekenis er aan geven. Dat is het mooie van kijken naar dit doek. Dat is het mooie van proeven. Ik neem jullie graag mee in de ontwikkeling en betekenis van dit doek.

 

Ik heb een voorliefde om paarden op het doek te zetten. De kracht van de uitstraling van de paarden en de ingetogenheid van de bestuurder van de zogeheten 'Apollovijver' fascineert mij. Wat maakt dat dit zo wordt uitgebeeld?! Wie is die mooie verschijning?!

Koning Lodewijk XIV (1643-1715) benoemt zichzelf tot Zonnekoning. Hij propageert en profileert zich via de mythen als Zonnekoning. In de tuinen van Versailles doet hij dit door een steeds terugkerend figuur uit de mythologie: Apollo. Apollo is de God van het licht, god van de voorspelling, reddende god in nood bij ziekte of bij inval van vijanden, god van de muziek en levensvreugde, zoon van Zeus en ook wel boogschutter god genoemd.

Vandaar de titel van het schilderij tussen aanhalingstekens. De God van de zon is Helios. Het is Helios in de zonnewagen, voortgetrokken door zijn vier vlammen snuivende paarden. Helios is de enige die op de brandende wagen kan blijven staan en de vurige hengsten in bedwang kan houden.